Zoeken in deze blog

vrijdag 11 januari 2013

Prei-uiensoep

Soep is een echte slankmaker! Dus als je je goede voornemens nog niet hebt opgegeven moet je zeker deze soep eens maken.

Met salie, dat vind ik er zo mooi uitzien!

Voor een kilo groenten reken je twee liter kippenbouillon.

Ik gebruik prei, sjalotjes en gewone uien. Je kunt ook witte en/ of rode gebruiken. Zet alles gesneden klaar.

Verhit in een pan met dikke bodem een scheut olijfolie en laat daarna daarin op niet te hoog vuur een klont roomboter smelten. Deze boter betekent niet het einde van je figuur. In boter zitten allemaal stoffen die goed voor je zijn en op die hele pan soep is het verwaarloosbaar. Voeg twee tenen knoflook toe (pletten, pellen en hakken) en een handje verse salieblaadjes, doormidden gescheurd. Dit even aanzweten zonder te laten kleuren.

Voeg de uien toe en bak zonder deksel onder af en toe roeren op matig vuur 10 minuten, de uien moeten kleuren maar niet verbranden. Voeg dan de prei en peper en zout toe en bak nog 20 minuten. Als ik niet uitdrukkelijk zeg dat jij iets anders kunt gaan doen, blijf jij bij je pan. In prei zit veel vocht, als je niet regelmatig roert, blijft het vocht in de pan en gaat het hele zaakje koken. En dat willen we niet.

Voeg de warme bouillon toe, een flink glas droge witte wijn en een el worcestershiresauce. Laat 20 minuten met de deksel op de pan op het laagste vuur pruttelen. Altijd droge witte wijn, want de rest van de fles drink je natuurlijk bij de soep. (behalve als je wil afvallen, dan drink je geen wijn namelijk)

Schep de soep in voorverwarmde kommen, bedek met flink wat grofgeraspte oude cheddar en zet eventueel nog 2 minuten onder de grill. Garneer met een gescheurd blaadje salie en wat drupjes worcestershiresauce. Lekker met stokbrood en kruidenboter. Als je erg graag af wil vallen, laat dan het stokbrood en kruidenboter staan en neem er een stukje verse roggebrood bij, één.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten